סדנאות דיבייט
הסדנה הייחודית של חברת דיבייטים מפתחת שיפור משמעותי ביכולת הביטוי העצמי, ביכולת ההקשבה ובהתמודדות עם הצורך להתאים מסרים למגוון קהלי יעד. תכנית הסדנה שמה דגש על למידת מיומנויות וכלים אשר יסייעו לתלמידים ביצירת דיאלוג ודיון באופן שמכבד אחד את השני. התכנית נותנת לתלמידים פלטפורמה לרכישת בטחון עצמי והתגברות על פחד קהל, כלים בלתי מילוליים והתאמת שפת הגוף למסר, כתיבה והצגת נאום לפי מודל מובנה .
התרגולים מתבססים על סוגיות חינוכיות ודילמות מוסריות ומעלים לדיון נושאים אקטואליים חשובים מחיי היומיום. בסדנה עסקו התלמידים בנושאים הקשורים לחשיבות השיח הנאות והתקני בשפה העברית, מיומנויות תקשורת מכבדות, חשיבות הקריאה והמלצות על ספרים והמיומנויות והתרגולים נעשים על ידי חיבור לעולמם של התלמידים.
תמונות תלמידי סדנת דיבייט מאירוע סיום שנה"ל תשע"ח
מגוון תמונות מפעילות הסדנא בבתי הספר
טקסטים של תלמידים
אוריאל ומיכאל / טקסט דיבייט בנושא אליעזר בן יהודה
העם היהודי נודד אלפיים שנה, אחרי היסטוריה ארוכה בגולה הוא סוף סוף מקבל מדינה, ומה עם השפה? השפה הייתה שם קודם עוד בספרי הקודש אבל אף אחד לא העז להשתמש בה. עד שקם אדם ושמו אליעזר בן יהודה, ותודות לו יש לנו ערב שלם שמדבר על השפה העברית. האם תהיתם פעם מהו סיפורו של אליעזר בן יהודה?
ערב טוב אנו אוריאל ומיכאל, ובאנו לספר לכם על אליעזר בן יהודה, אבל לפני כן רקע קטן.
אליעזר נולד בליטא 1958 ושמו המקורי היה אליעזר יצחק פרלמן. מאיפה הגיע השם בן יהודה? תכף נגיע לזה. אליעזר גדל בבית חרדי-חסידי ושמם של הוריו היה:לייב פרלמן ופייגא (ציפורה) פרלמן.
ועכשיו נתחיל בסיפורנו- היו היה אדם בשם אליעזר בן יהודה וחייו התנהלו בארץ ישראל, הוא עלה ארצה מיד לירולשלים ושכר דירת שני חדרים צנועה מעל העיר העתיקה. הוא החל לעבוד בעיתון "החבצלת" ושם חתם את על הכתוב את הכינוי- "בן יהודה" שהפך לשמו הידוע.
לאליעזר עלה רעיון- לחדש את השפה העיברית, שפת הקודש שעד לאותו הזמן שימשה לתפילה וללימוד תורה- אך רבים התנגדו, וחלק טענו שאסור ששפת הקודש תהיה מדוברת. בן יהודה לא חשש מההתנגדות ולהיפך, הוא ניהל וויכוחים רבים על הנושא עם אנשי הישוב הישן, כתב אינספור טורי דיעה על ההתנגדות שלהם ולא הפסיק להביע את רצונו לעורר את העברית ולהכריזה כשפה הרשמית בישראל. הדבקות במטרה הובילה אותו ליחסים לא פשוטים עם התושבים, שחלקם אף החרימו אותו. פעם אחת הוא אפילו הגיע למעצר- למה? כי כתב טור דעה על תלמידי ישיבות שהוריהם שולחים אותם ללמוד אנגלית בסתר, אך אינם מרשים לבניהם לדבר בשפת העם היהודי, כפי שהוא האמין שצריכה להיות. אנשי הישוב המתנגדים הלשינו עליו לטורקים ששלטו אז בארץ, והם עצרו אותו. בסוף הוא השתחרר בערבות ולאחר שהביע את נאמנותו לאימפריה הטורקית.
מה שהוביל אותו היה החזון- לאליעזר בן יהודה היה חזון ברור- להחיות את השפה העברית, אבל לא היה לו רעיון ברור איך לעשות את זה. הוא חשב וחשב, לבסוף נירדם ושקע בשינה עמוקה עד שהחל לחלום.
בחלום צצו כל מיני מילים, כאשר קם מיד התחיל לשחזר את החלום ולהמציא מילים. לאט לאט הוא אסף מילה אחר מילה עד שהצליח לכתוב מילון. אבל זה לא הספיק למחייה השפה העברית, יותר מהכל היה חשוב לבן יהודה לא רק להמציא את המילים, אלא שידברו אותן בכל הארץ, כל יום, כל היום. לכן הוא בחר להקים בית ספר שמדברים בו רק עיברית. זאת לאחר שהתרגז כשגילה שהטכניון יוקם ובו ילמדו בגרמנית. בסוף הוא הצליח לשכנע את המשטר הבריטי להכריז על העברית כאחת השפות מבין השלוש הרשמיות בישראל.
גם בביתו השיח היה רק בעברית, האגדה אומרת שהוא התנגד בכל תוקף שאישתו לאה תדבר עם ילדיו בשפה אחרת, ומנע את זה בכל כוחו- וכמו שהבנו אצל בן יהודה שום דבר לא עומד בפני הרצון.
כך חודשה השפה העיברית- ברצון, תשוקה, תחושת שליחות והתמדה.
המסר: אסור להיתיאש. אנו היינו אוריאל ומיכאל, תודה על ההקשבה והמשך ערב מהנה לכולם.